Τι Θέλουμε άραγε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις;

Πήγαινε κάτω

Τι Θέλουμε άραγε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις;

Δημοσίευση  ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Την / Το 26/1/2008, 18:05

Επέκταση διαδρόμου προσαπογείωσης αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Ένα μεγάλο έργο που προγραμματίστηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και στη κατασκευή του οποίου η τοπική κοινωνία (και η Δ.Ο.) αντιστέκεται και διαμαρτύρεται εξ αιτίας οικολογικής καταστροφής που πιθανό να προκαλέσει.
Διαβάστε παρακαλώ τα παρακάτω.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τα έργα για την κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 με μπάζωμα του Θερμαϊκού συνεχίζονται. Δυστυχώς, οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες μας γίνονται πραγματικότητα: Οι επιπτώσεις στη θάλασσα και στην ακτογραμμή είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι ελάχιστες δεσμεύσεις που έθετε η περιβαλλοντική μελέτη, όπως η χρήση πετασμάτων ιλύος, δεν υλοποιούνται. Στο μεταξύ, στο χώρο του μπαζώματος, πραγματοποιείται (η μη προβλεπόμενη από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα γλυκού νερού (κάτω από το βυθό) με δυσοίωνες προοπτικές για τον υγρότοπο της περιοχής.

Οι ψαράδες καταγγέλλουν ότι η απόρριψη των βυθοκορημάτων (της λάσπης από την απόξεση του βυθού) μέσα στον κόλπο, έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά:

* Μείωση των αλιευμάτων σε όλα τα είδη (γαρίδες, σουπιές, γλώσσες, οστρακοειδή) μέχρι και 90% ανά περιοχή.
* Η οστρακοφόρα περιοχή γύρω από την επέκταση (περίπου ένα τετραγωνικό μίλι) έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
* Το επίπεδο των τοξινών στα νερά και στα οστρακοειδή παραμένει εδώ και καιρό σταθερά και επικίνδυνα υψηλό, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της απόρριψης των βυθοκορημάτων στον κόλπο.

Η επόμενη φάση της καταστροφής του Θερμαϊκού και των ανθρώπων που ζουν από αυτόν θα είναι η αμμοληψία από θαλάσσια περιοχή, στο Μεγάλο Έμβολο του Αγγελοχωρίου. Προβλέπεται η απόληψη 400 χιλιάδων κυβικών μέτρων άμμου, με εκσκαφή 200 στρεμμάτων, σε βάθος 2 μέτρων. Για να επιτραπεί η αμμοληψία έγινε τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης, με Υπουργική Απόφαση, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες: για παράδειγμα, η τροποποίηση δεν συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι με την αμμοληψία θα καταστραφεί ολόκληρη η τελευταία καθαρή περιοχή στο Θερμαϊκό, με αποτέλεσμα και την ολοσχερή εξαφάνιση των αλιευμάτων. Οι ψαράδες τονίζουν ότι η απόφαση για την αμμοληψία εκδόθηκε κατά παράβαση κάθε διάταξης εθνικού και κοινοτικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ίδια η μελέτη του έργου περιγράφει την καταστροφή, για την οποία εκφράζει απλώς ένα ευχολόγιο περί φυσικής αποκατάστασης, κάποτε στο μέλλον!

Η Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό εκφράζει τη συμπαράστασή της στους παράκτιους αλιείς, που αγωνιούν για την ίδια την επαγγελματική τους επιβίωση. Υπενθυμίζει ότι η επέκταση του διαδρόμου 10/28 γίνεται ουσιαστικά χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και η προβλεπόμενη αμμοληψία. Καλεί όλους τους φορείς (επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους, Τοπική Αυτοδιοίκηση) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διακηρύξουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί παράνομη αμμοληψία από κανένα σημείο του Θερμαϊκού, υποθαλάσσιο ή στις ακτογραμμές. Καλεί τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια για να αποτραπεί η μετατροπή του Θερμαϊκού κόλπου σε μια νέα Κορώνεια.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ, Ιανουάριος 2008
Άραγε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις εμείς ,σαν ΠΑΣΟΚ, τί θέλουμε;

ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 10
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://gmendrinos.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οι γαρίδες δεν ψηφίζουν

Δημοσίευση  pmitsiou Την / Το 27/1/2008, 00:58

Ό,τι λέμε και για την εκτροπή του Αχελώου, φίλε μου. Θυσία στο βωμό της "ανάπτυξης". Γιατί, ξέρεις η φύση δεν ψηφίζει. Αν δεν αλλάξουμε την καθημερινότητα, την δημόσια διοίκηση, τις δομές του κράτους, τον τρόπο που ασκούμε την εξουσία, τον τρόπο που δρούμε μέσα κι έξω από το κόμμα θα τρωγόμαστε μια ζωή για το αν είμαστε ή όχι αριστερό κόμμα, για το να ο Βαγγέλης είναι καλύτερος από το Γιώργο. Η κοινωνία είναι εκεί έξω κι εμείς στο ελιτίστικο καβούκι μας γράφουμε "ωραία κείμενα".

Αντί να διαγράψουμε τον Βαγγέλη, για παράδειγμα, γιατί δεν διαγράφουμε τους δημάρχους ή τους νομάρχες που εκλέχθηκαν με την στήριξή μας και καταπατούν νόμους και οδλοφονούν το περιβάλλον; Ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος μας γυρίζει την πλάτη....

pmitsiou

Αριθμός μηνυμάτων : 12
Ηλικία : 56
Location : Λάρισα
Registration date : 22/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://perivallon.pblogs.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης