Γειτονιά το κύτταρο της αυτό-οργάνωσης

Πήγαινε κάτω

Γειτονιά το κύτταρο της αυτό-οργάνωσης

Δημοσίευση  fanisx Την / Το 17/1/2008, 13:53

Διαβάζουμε εδώ και καιρό απόψεις για την αυτό-οργάνωση και το νέο ΠΑΣΟΚ. Και βρίσκουμε αναλύσεις συντρόφων για την έννοια αυτή, που έχουν σχέση με την αυτονομία, την αυτοτέλεια, ή ακόμα για το πώς θα ενταχθεί αυτή η λειτουργία σε ένα δομημένο κόμμα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά σημεία :

-Η αυτό-οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι μια πολιτική έννοια στην οποία πρέπει να επενδύσουμε ιδεολογικά. Είναι απλά ένας τρόπος λειτουργίας και συσπείρωσης ενεργών πολιτών.
-Προαπαιτούμενο της λογικής της αυτό-οργάνωσης είναι το ανοικτό κόμμα, και βέβαια δεν μπορεί να υπάρχει αυτό-οργάνωση σε ένα παραδοσιακά δομημένο κόμμα με σφιχτά όργανα.
-Η εφαρμογή της διαδικασίας της αυτό-οργάνωσης διαφέρει από χώρο σε χώρο, είναι παραδείγματος χάριν πολύ διαφορετική όσον αφορά τα κινήματα για το περιβάλλον ή το συνδικαλιστικό κίνημα.
-Είναι ένας τρόπος οργάνωσης που συνήθως επιλέγεται όταν υπάρχει μια νέα αρχή και σηματοδοτεί την ευρεία ανανέωση. Παράλληλα όμως δεν μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και θα πρέπει στη πορεία να αντικατασταθεί από άλλες δομές.


Για να κατανοήσουμε αυτά τα σημεία θα εξετάσουμε μια μορφή αυτό-οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών. Ένα βασικό κύτταρο της κοινωνικής δομής είναι η γειτονιά. Και το ζητούμενο σε μια προοδευτική κατεύθυνση είναι να ενδυναμωθούν οι λειτουργίες αυτού του κυττάρου.

Ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων, προβληματισμός για το περιβάλλον, ενσωμάτωση των μεταναστών, βοήθεια για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, μπορούν να είναι κάποιες από τις δράσεις σε αυτό το επίπεδο. Ενεργοί πολίτες θα μπορούσαν να συστήσουν το «συμβούλιο της γειτονιάς» το οποίο θα έχει στην εποπτεία του μορφωτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους και εθελοντικές ή περιβαλλοντικές ομάδες.

Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ πλαισιώνουν το θεσμό με στελέχη και προτάσεις. Μπορούν να είναι το σημείο εκκίνησης χωρίς καπελώματα και κατευθυντήριες γραμμές. Και ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος σε αυτή τη διαδικασία; Μα δεν είναι άλλος από το να αφουγκράζεται την κοινωνία, να βρίσκεται σε συνεχή όσμωση με τα κύτταρά της, να ανανεώνει τα στελέχη του από την κοινωνία των πολιτών.

Εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και ας μην ονειρευόμαστε τοπικές οργανώσεις ΠΑΣΟΚ που θα δημιουργηθούν με αυτό-οργάνωση. Η κοινωνία έχει ήδη απαξιώσει αυτές τις δομές.

avatar
fanisx

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Location : Λάρισα
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://fanisx.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης