Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Πήγαινε κάτω

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση  animalis Την / Το 3/3/2008, 22:30

Από το blog μου
Σύντροφοι και Συντρόφισσες στους ΑΓΩΝΕΣ και τις ΕΛΠΙΔΕΣ.
1. Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να αποφασίσουμε για το μέλλον. Κάποιοι λένε για το μέλλον της παράταξης, άλλοι της Αριστεράς. Δυστυχώς ή ευτυχώς ήρθαμε να αποφασίσουμε για το μέλλον το δικό μας σαν κομματική λειτουργία, μέσα στο πολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται. Η προοδευτική αριστερή παράταξη είχε και έχει μέλλον ανεξάρτητα από τη δικιά μας λειτουργία. Ήρθαμε για "επανιδρύσουμε" το κίνημα, χωρίς όμως να σκεφτούμε ότι αυτό απαιτεί πρώτα επανίδρυση του εαυτού μας. Ήρθαμε για να αποκτήσει το ΚΙΝΗΜΑ την "Ηγεμονία των ιδεών" στο χώρο της Αριστεράς ξεχνώντας ότι η Αριστερά και οι ιδέες της δεν κηδεμονεύονται, ούτε έχουν ανάγκη από ηγεμόνες. Ήρθαμε για να σταθούμε απλώς μάρτυρες στην επιβεβαίωση φλύαρων κειμένων ή για να μετατρέψουμε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σε μια νέα κυβερνητική πρόταση; Μήπως και τα δύο απλώς θα μας καταδικάσουν; Μήπως το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε "εκσυγχρονιστικούς ατροπούς" που το οδήγησαν στην διαστρέβλωση της ταυτότητάς του; Μήπως απλώς αποδομούμε το οραματικό οικοδόμημα των Ιδρυτών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με μια εσωστρεφή γενικόλογη ανάλυση "γυρολόγων της αριστεράς"; Μήπως απλώς ήρθαμε να θέσουμε όχι απλώς την ταφόπλακα αλλά την επιτύμβια στήλη στον τύμβο του κοινωνικού σοσιαλισμού;
2. Αναζητούμε την επανίδρυση μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Για να επιστρέψουμε όμως σημαίνει ότι τις είχαμε ξεχάσει. Μετατραπήκαμε σε ένα οξύμωρο πολιτικό σχηματισμό, καπιταλιστικής φιλοσοφίας με αριστερό προσωπείο. Αρνηθήκαμε τις ιδεολογικές μας καταβολές για να αναδείξουμε "αναπτυξιακούς δείκτες" στα διεθνή οικονομικά παγκοσμιοποιημένα φόρα και αφήσαμε τους πολίτες αυτής της χώρας, που μας κοίταζαν με ελπίδα, να μετατραπούν σε στατιστικά παράδοξα μιας τεχνοκρατικής δημιουργικής λογιστικής.
3. Αναζητούμε τώρα την κοινωνική ευαισθησία έχοντας αφήσει το Λαό, που ίδρυσε το ΚΙΝΗΜΑ με τα οράματά του, έρμαιο μιας κυβερνητικής κοινωνικής αναλγησίας. Αρνούμαστε να δούμε τις ευθύνες μας αναζητώντας το κυβερνητικό εξουσιαστικό μας μέλλον. Προσπαθούμε να βρούμε την έννοια του Ελληνικού, μέσα από την πολυπολιτισμικότητα, χωρίς να έχουμε δώσει διεξόδους στην έννοια του να είσαι πολίτης σε αυτή τη χώρα. Δημιουργήσαμε το υπόβαθρο για την γιγάντωση των εξουσιαστικών φαντασιώσεων ομάδων και φίλων της εξουσίας, αρνούμενοι να κτυπήσουμε αυτή τη φιλοσοφία όταν είχαμε την ευκαιρία.
4. Θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τον νέο καπιταλισμό, ξεχνώντας ίσως ότι ο καπιταλισμός σαν αρχή είναι σταθερός με διαρκώς μεταβαλόμενες δράσεις. Ιδρύουμε, επανιδρύουμε, αλλάζουμε, μεταβάλλουμε, ενισχύουμε, συνδυάζουμε και τέλος απομονωνόμαστε στην εγωπαθητική φαντασίωσή μας ότι εμπνέουμε. Δίοτι αυτό συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ μετατρεπόμενο σε ένα ΚΟΜΜΑ και όχι ΚΙΝΗΜΑ έθεσε τις βάσεις για την κατάλυσή του από συντηρητικές ιδεοληψίες και πρακτικές. Ο κόσμος το εισέπραξε και μας το ανταποδίδει και δεν έχουμε τρόπο να του αλλάξουμε την άποψη αυτή.
5. Μιλάμε για απότιση φόρου τιμής στην οικογένεια, για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για δημόσια εκπαίδευση και υγεία και ξεχνάμε ότι είναι πρόσφατο το παρελθόν όπου όσοι ανέφεραν έστω και το παραμικρό για τις παραπάνω έννοιες, βρίσκονταν άμεσα εκτός κεντρικού προγραμματισμού του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Μιλάμε για τους νέους και αυτοί οι ίδιοι νέοι ανήκουν στην γενιά των 350 - 550 -700€, που εμείς δημιουργήσαμε. Μιλάμε για νέα οργάνωση και ξεχνάμε ότι όσα από τα στελέχη μας λειτουργούν ακόμα, έχουν απορροφηθεί πια από τους κεντρικούς τοπικούς κομματαρχικούς παράγοντες και προσφέρουν υπηρεσίες με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Τα υπόλοιπα στελέχη, που παρέμειναν πιστά στις ιδέες τους και είναι η συντριπτική πλειοψηφία, στέκονται απαθή και αδύναμα μπροστά σε αυτήν την πτώση όχι των ιδεών αλλά της ίδιας της ταυτότητάς μας.
6. Μιλάμε για Κράτος Δικαίου και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε κύρια ερωτήματα. Είναι ΔΙΚΑΙΟ το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, που ενώ δίνει το αγαθό της υγείας, παρέχει διαφορετικού επιπέδου συνθήκες νοσηλείας στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα για το ίδιο νόσημα σε διαφορετικά ταμεία; Είναι ΔΙΚΑΙΟ το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, που ενώ δίνει το αγαθό της παιδείας, παρέχει διαφορετικές συνθήκες μόρφωσης σε διαφορετικές συνοικίες σε διαφορετικές πόλεις και σε διαφορετικού επιπέδου μισθολογικής κατάστασης άτομα; Είναι ΔΙΚΑΙΟ το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, που ενώ στηρίζει την οικονομία του σε καπιταλιστικές πρακτικές δεν στηρίζει τους ανθρώπους, που πέφτουν θύματα αυτών των πρακτικών και δεν στέλνει εκεί, που τους αξίζει, όλους αυτούς, που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μας;.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι στα ΟΡΑΜΑΤΑ και τις ΑΓΩΝΙΕΣ.
Δεν ήρθαμε εδώ για να αποφασίσουμε για το κυβερνητικό μας μέλλον αλλά για να δώσουμε ξανά την ελπίδα, όπως δώθηκε την 3η του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ και όπως πραγματοποιήθηκε το 1981. Αυτό δεν θα το πετύχουμε με κείμενα επανίδρυσης φιλολογικού χαρακτήρα αλλά με την σταθερότητά μας στις ιδέες μας αλλά και με την σύγκρουση με κομμάτια του εαυτού μας και του παρελθόντος μας.
Σύγκρουση με την κομματική νομεκλατούρα, που ενισχύεται με γυρολόγους της Αριστεράς, που τους έχει αποβάλλει από το σώμα της και με την βαρωνιακή νοοτροπία ότι ο Λαός χρωστάει πολλά σε κάποιους, οι οποίοι παραμένουν γαντζωμένοι και απομυζούν τη δύναμη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Όλοι αυτοί μετέτρεψαν το ΚΙΝΗΜΑ σε οργανισμό εξυπηρέτησης φίλων και συμφερόντων και σε στέγη αλυτρωτικών εξουσιαστικών φαντασιώσεων.
Σύγκρουση με την εξουσιαστική παράνοια που γεννά διαφθορά, διαπλοκή και αγκυλώσεις.
Σύγκρουση με τη νοοτροπία, που απαιτεί τα ρεύματα να οπαδοποιούνται και να αποκτούν στρατίσκους και να μην συγκλίνουν σε μια δημοκρατική συνιστώσα.
Σύγκρουση με τις επιλογές του παρελθόντος, που οδήγησαν το ΚΙΝΗΜΑ στην τεχνοκρατική διαχείριση. Μετατραπήκαμε στους κύριους εκφραστές του Παπανδρεϊκού "ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ"
Σύγκρουση με όλους αυτούς, που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απελευθερώσουν το ΠΑΣΟΚ του Λαού από τα βαρίδια τους. Να μην επικρατεί η άποψή τους ότι ο Λαός είναι είδος προς πώληση σε Σούπερ Μάρκετ δίοτι αυτό μας αποδομεί και μας διαστρεβλώνει.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν ψηφίζει ένα κείμενο για το μέλλον του. Το κείμενο αυτό υπάρχει από τις 3 του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1974.
Διαχρονικό, όπως τότε.
Επίκαιρο, όπως τότε.
Δυνατό, όπως πάντα.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει να φύγει από τα στενά κομματικά επιτελεία και τα πολιτικά γραφεία. Η θέση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι στο δρόμο, είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε είναι στην κυβέρνηση. Οι προτάσεις του πρέπει να δημιουργούνται από την συνεχή διατριβή των στελεχών με τα προβλήματα και όχι με τις φιλολογικές πολιτικές αναζητήσεις Νεόκοπων στελεχιακών δυναμικών.
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ
Η ανανέωση δεν είναι κάτι που έρχεται με παλαιά υλικά. Η Ανανέωση και η νέα πορεία θέλει πόνο και ιδρώτα. Όπως ακριβώς ιδρύθηκε αυτό το ΚΙΝΗΜΑ. Μέσα απο αγώνες θα δώσουμε ξανά την έμπνευση στο Λαό.
Δυνατή Ελλάδα είναι η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Δίκαιη Κοινωνία γίνεται ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Διότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε μέσα από το Λαό.
Διότι το ΠΑΣΟΚ είναι ΛΑΟΣ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ευχαριστώ όλους όσους με άκουσαν και πιο πολύ αυτούς που με κατάλαβαν.
Εγώ θα είμαι πάντα ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ, ΙΣΩΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.

animalis

Αριθμός μηνυμάτων : 13
Ηλικία : 46
Registration date : 27/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://animalis.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης