ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΑΝΑΓΚΗ;

Πήγαινε κάτω

ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΑΝΑΓΚΗ;

Δημοσίευση  animalis Την / Το 30/1/2008, 22:57


Από το blog μου
http://animalis.wordpress.com/
Μετά από μια εκλογική ήττα οι διεργασίες για την εξέλιξη του πολιτικού φορέα, που χάνει, είναι δυναμικές και έντονα συγκρουσιακές. Στο ΠΑΣΟΚ αυτό έλαβε τη μορφή της διαδικασίας της 11ης νοεμβρίου, με ότι προηγήθηκε, και με ότι ακολουθεί. Ο τελικός στόχος φυσικά είναι αυτό, που ονομάστηκε ως Νέο ΠΑΣΟΚ.

Κάθετι νέο όμως επιβάλλεται να γνωρίζει τι αντικαθιστά. Να το αναλύσει και στα καλά του και στα άσχημά του. Να αναγνωρίσει τα λάθη του όπως θα αναδείξει τις επιτυχίες του. Να μην οδηγηθεί στην “ομφαλοσκοπική παραλυσία”, αλλά στην “εξωστρεφή αυτογνωσία”. Η εθελοτυφλία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν έχει καμία θέση σε κάτι, που ανανεώνεται και θέλει να εκφράσει την κοινωνία. Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδειχτούν “αποστήματα”, παθογένειες και αγκυλώσεις, είτε σε πρόσωπα, είτε σε ιδεολογικές κατευθύνσεις, τότε θα πρέπει να τα δείξει, να τα φωτίσει και στο τέλος να τα θεραπεύσει, ειδάλλως θα το δηλητηριάζουν συνεχώς και το νέο θα είναι μια ρετουσαρισμένη αντίκα.

Το ΠΑΣΟΚ των οραμάτων

Από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ πήρε τα οράματα του απλού λαού και τους έδωσε πολιτική υπόσταση. Ο λαός το ανέδειξε στην κυβέρνηση και μπήκαμε στην περίοδο των μεγάλων κοινωνικών βημάτων.


 • Έγιναν τα μεγάλα βήματα για τα εργασιακά δικαιώματα και έπαψε η ομηρία των εργαζομένων από την εργοδοσία.
  Υπήρξε μια κυβέρνηση, που εγγυόταν τις θέσεις εργασίας σε φαινομενικά προβληματικές επιχειρήσεις, με τον αγώνα της για τη διατήρηση της λειτουργίας αυτών των εργοστασίων.
  Το εισόδημα νομοθετικά ακολουθούσε τον πληθωρισμό και έτσι σταμάτησε η περαιτέρω υποβάθμισή του.
  Τέθηκαν οι βάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ανέδειξε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του αγαθού, που δεν είναι εμπορεύσιμο.
  Το εκπαιδευτικό σύστημα εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που έδινε το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά, κατώτερων οικονομικά τάξεων να σπουδάσουν.
  Αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση κλείνοντας δια παντός μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.
  Λύθηκαν ζητήματα Ταμπού, που κανείς δεν άγγιζε, όπως η Μοιχεία και ο πολιτικός Γάμος και τέθηκαν οι βάσεις για την ισότητα των δύο φύλων.


Υπήρξαν όμως και λάθη.


 • Αντικαταστάθηκε ένα ελεγχόμενο κράτος και μια κομματική Δημόσια Διοίκηση με ημέτερους και δημιουργήθηκε η έννοια των “πράσινων” και “γαλάζιων” παιδιών.
  Δεν αποτράπηκαν τα παρασιτικά φαινόμενα της διαφθοράς από τις βδέλλες της εξουσίας και των κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία.
  Δεν τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή φαινομένων εκφύλισης.
  Η Δημόσια Διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε και παρέμεινε προσηλωμένη σε ένα αγκυλωμένο γραφειοκρατικό σύστημα, που παρήγαγε διαφθορά και κοινωνική αναλγησία.


ΤΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

Μετά τα λάθη βρήκαν κάποιοι απολίτικοι και “συγγραφείς” μαύρων σελίδων της χώρας, να παίξουν ένα παιχνίδι βρώμικο, όχι ενάντια του ΠΑΣΟΚ και του ηγέτη του, αλλά ενάντια του ιδίου του λαού, για να καταλάβουν την εξουσία. Αφού πέτυχαν τον στόχο τους έκαναν και το έργο τους.


 • Οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, με την εγκατάλειψη στα χέρια των κερδοσκόπων επιχειρηματιών, του μέλλοντος χιλιάδων ανθρώπων μέσω του κλεισίματος των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
  Έθεσαν τη βάση για την κατάρρευση κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων όπως η Ο.Α., οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν.
  Έδωσαν δύναμη σε σκοτεινούς παρακρατικούς, με αποκορύφωμα την Δολοφονία Τεμπονέρα.
  Δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μείζονα εθνικά ζητήματα, βλέπε “Μακεδονικό” ενώ ήταν ανίκανοι να προστατεύσουν ¶ξιους ‘Ελληνες, βλέπε Λάλας.
  Έκαναν εξουσία την πολιτική απάτη όπως φάνηκε από την “Εκστρατεία Κάθαρσης”.
  Βρήκε Συμμάχους όλους τους παλαιοκομματικούς σκουριασμένους και αγκυλωμένους κομματικούς μηχανισμούς της Αριστεράς, που το μόνο που αναζητούσαν και αναζητούν είναι μερικά ψηφαλάκια για να βγουν από την ανυπαρξία της πολιτικής τους πρότασης αλλά και την καταδίκη του ιδίου του παρελθόντος τους.
  Έδωσε δύναμη στα εκδοτικά συμφέροντα, που ήθελαν να χειραγωγούν την εξουσία και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, παραχώρησε το δικαίωμα της ενημέρωσης σ’αυτά τα συμφέροντα, που οδήγησαν στα τηλεοπτικά σκουπίδια, στον κιτρινισμό, την απαξία της πληροφόρησης και στην ομηρία του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού κόσμου.Το ΠΑΣΟΚ του “Εκσυγχρονισμού”

Ο Λαός έδωσε τη λύση και εμπιστεύτηκε τη δύναμη, που τον ενέπνεε και του έδωσε αξιοπρέπεια. Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τις επιταγές της εξέλιξης και της κοινωνίας και πάλεψε να δώσει λύσεις. Μετεξελίχθηκε και ανανεώθηκε γρήγορα μετά το θάνατο του Ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου.


 • Προσπάθησε να μειώσει τις επιπτώσεις μιας απρόσωπης εθνικής πολιτικής.
  Οδήγησε τη χώρα σε μια αδιαμφισβήτητη οικονομική ανάπτυξη.
  Ξεκίνησαν έργα πνοής σε όλη τη χώρα.
  Εξέλιξε την οικονομία σε νέες μορφές εργασίας και παραγωγής.
  Στήριξε το Αγροτικό Εισόδημα, πράγμα που αποδεικνύεται από τη μείωσή του και την πλήρη απαξίωσή του από τη Νέα Διακυβέρνηση.
  Έδωσε κύρος στη χώρα διεθνώς, κύρος που χάθηκε, από την ατολμία της Νέας Διακυβέρνησης.


Έγιναν όμως τεράστια λάθη πολιτικής, που χαράκτηκαν στη μνήμη του λαού και τελικά καταδίκασαν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.


 • Οδήγησε τον απλό πολίτη, χωρίς να ληφθούν μέτρα προστασίας του, σε οικονομικές πρακτικές όπως το χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να πέσουν χιλιάδες θύματα των κερδοσκόπων.
  Δεν αντιμετώπησε τα φαινόμενα διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
  Δεν αντιμετώπησε τις παθογένειες κοινωνικών αγαθών, όπως το Ε.Σ.Υ. και η Παιδεία.
  Μετέτρεψε την οικονομία σε μια αυστηρή καπιταλιστική λειτουργία με αποτέλεσμα την εμφάνιση στην Ελλάδα σύγχρονων μορφών σκλαβιάς όπως η ημιαπασχόληση.
  Δεν συγκρούστηκε με συμφέροντα με αποτέλεσμα αυτά να γιγαντωθούν και να οδηγηθούν στην ασυδοσία.
  Δεν προώθησε τα μεγάλα έργα σε κομβικά σημεία της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη.
  Δεν προώθησε αναπτυξιακές πολιτικές σε περιοχές με μεγάλα επίπεδα ανεργίας.


Αυτά τα λίγα είναι τα κομβικά σημεία της εξέλιξης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν, να αναδειχθούν μα πάνω από όλα να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν στο Νέο ΠΑΣΟΚ.

Το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ

Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει τελικά να δημιουργηθεί μέσα από μια επίπονη, έντονα ανταγωνιστική αλλά πάνω από όλα πλήρως ανοικτή στην Κοινωνία Διαδικασία, η οποία όμως πρέπει να είναι σύντομη και να δίνει απαντήσεις, όχι στους φιλόδοξους μνηστήρες της “Πηνελόπης - Εξουσίας”, αλλά στις απαιτήσεις τις κοινωνίας.

Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει όχι να ψάχνει να βρει ιδεολογικές φαντασιώσεις, αλλά απαντήσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των εξελικτικών παρενεργειών, του παγκοσμιοποιημένου οικονομικοκοινωνικού συστήματος.

Δεν οφελεί η διαμάχη ούτε προσώπων, ούτε λεκτικών ιδεολογημάτων, τα οποία δεν λένε στον Κόσμο τίποτα.

Οι Προβληματισμοί δεν μπορούν να είναι προνόμιο, ισχυρών πνευματικών αλλά και οικονομικών φραξιών, οι οποίες αποσκοπούν στην εξουσιαστική τους καθιέρωση, για διαιώνηση του σαθρού εφευρετήματός τους, στους τομείς της Παιδείας, Υγείας και Οικονομίας.

Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αποτέλεσμα των ανθρώπων, που το δημιούργησαν το 1974. Των απλών ανθρώπων, που απαίτησαν Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη, και διαμόρφωσαν τις συνθήκες για να μπορούν να χτίζουν το Μέλλον τους.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλοι μπορέσουν να κατανοήσουν ότι το επίκεντρο της πολιτικής δεν είναι φιλοδοξίες, όμιλοι και κείμενα 70-100-20000000 σημείων, αλλά ο άνθρωπος.

Δεν είναι ουτοπικό είναι μια ανάγκη για να δωθούν λύσεις. Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τόσο στην εξέλιξη της κοινωνίας και τα οράματα των ανθρώπων αλλά και να δώσει λύσεις απέναντι:


 • [b]Σε ένα σαθρό πολιτικό τοπίο, που εκβιάζει και εκβιάζεται, χρησιμοποιεί την διαφθορά για να αποκτήσει δύναμη και συγκαλύπτει για να μην χάσει τα επίπλαστα κεκτημένα του
  Σε μια άτολμη πολιτική, που οδήγησε στην απώλεια της όποιας αξιοπιστίας και κύρους της χώρας διεθνώς.
  Σε μια οικονομική πολιτική, ανεργείας και αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων.
  Σε μια πολιτική μόνο επικοινωνιακή, όμηρο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

  Σε μια Αριστερά παλαιοκομματική, αγκιστρωμένη σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, ανίκανη να συνειδητοποιήσει, ότι δεν πρεσβεύει ότι αναφέρει στο όνομά της, αλλά ότι έχει καταδικάσει η ίδια η ιστορία. Μια Αριστερά ανίκανη να καταδικάσει εγκληματικές πρακτικές ομοιδεατών, όπως καταδικάζει τις ίδιες πρακτικές των αντιπάλων της.
  Σε μια εκσυγχρονισμένη Αριστερά, που εξισσοροπεί στην ιδεολογία και στον γιαπίστικο χομπισμό, λες και οι αριστερές ιδέες είναι μια παρέκλιση των βορείων ή νοτίων προαστείων της περιοχής μείζονος πρωτευούσης.

Σε αυτά πρέπει να απαντά το Νέο ΠΑΣΟΚ και να μπορεί να δίνει λύσεις:

[/list]

 • Στην καταστροφή του μέλλοντος των νέων.
  Στην αβεβαιότητα για τις συντάξεις των παλαιοτέρων και των μελλοντικών γενεών.
  Στην οικονομική αστάθεια.
  Στην απαξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  Στη Διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης.
  Στην ασυδοσία των μεγάλων συμφερόντων.


Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια και να πει την αλήθεια. Δεν οφελεί να κρύβει τα λάθη του, αλλά να τα αναγνωρίσει και να μην τα επαναλάβει. Να αποτινάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά.

Το Νέο ΠΑΣΟΚ δεν θα δημιουργηθεί μέσα από κείμενα υψηλής διανόησης, γυρολόγων του αριστερού χώρου, ούτε μέσα από Ομίλους προβληματισμένων διαννοουμένων. Θα δημιουργηθεί μέσα από το δρόμο και αυτούς που το ίδρυσαν.


 • Τους νέους.
  Τους ανθρώπους του μόχθου.
  Τους αγώνες.
  Τη σύγκρουση.


Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να εμπνεύσει πάλι, πρέπει να δώσει λύσεις και να διεκδικεί τόσο την προβολή τους όσο και την εφαρμογή τους.

Πρέπει να αποτρέπει την εφαρμογή πολιτικών, που σκοπό έχουν την αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και να υποστηρίζει κινήματα ανατροπής, έστω και της δικής του.

Πρέπει να μπορεί να στέκεται όχι ως σωτήρας αλλά ως φορέας λύσεων και ελπίδας.

Πρέπει να σταθεί μπροστά σε κάθε τι θέλει να υπονομεύσει το μέλλον μας και το περιβάλλον.

Πρέπει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, που στόχο έχουν την εκμετάλευση των λαϊκών προσδοκιών.

Πρέπει να συγκρουστεί με το ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ.

Δεν είναι ΟΥΤΟΠΙΑ είναι ΑΝΑΓΚΗ.
[/center]
[/justify][/b][/color][/b][/b]

animalis

Αριθμός μηνυμάτων : 13
Ηλικία : 46
Registration date : 27/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://animalis.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης