Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Πήγαινε κάτω

Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 27/1/2008, 15:59

Για να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε το αδήριτο δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία, υπάρχουν τέσσερις κατευθύνσεις για να γίνει η γυναίκα πρωταγωνιστής στην κοινωνία μας.

- Πρώτα απ' όλα, η ευχέρεια εισόδου και εξόδου απ' την αγορά εργασίας, όπου θα προσφέρονται απ' τους εργοδότες θέσεις εργασίας, που να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικογένειας, τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών. Δεν θα τιμωρούνται ασφαλιστικά οι γυναίκες, μισθολογικά και επαγγελματικά, όταν διακόπτουν προσωρινά για οικογενειακούς λόγους την αμειβόμενη απασχόληση.

-Θα πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας, μέσω της ασφάλισης του συζύγου της, να μην καταστρέφει κάθε κίνητρο επίσημης εργασίας, ούτε να σπρώχνει κάποιες γυναίκες στην αδήλωτη εργασία ή στη θέση του θεατή ενός συζύγου, με πολλές υπερωρίες, με δύο ή τρεις δουλειές. Χρειάζονται εξατομικευμένα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, που ενθαρρύνουν την απασχόληση, την ενδυνάμωση των γυναικών, την ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας με συγκεκριμένα μέτρα.- Δεύτερον. Χρειάζεται ευχέρεια επιλογής των ωρών, αλλά και μορφών απασχόλησης. Η χαμηλή ελκυστικότητα της μερικής απασχόλησης στη χώρα μας, τα άκαμπτα και
παρατεταμένα ωράρια εργασίας, αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αμειβόμενη απασχόληση.


Προφανώς, η μερική απασχόληση απαιτεί έλεγχο, τήρηση των κανόνων και τα εξατομικευμένα ωράρια εργασίας συλλογική διαπραγμάτευση και λειτουργία, μέσα σε ένα πλαίσιο συμφωνημένο με τα συνδικάτα. Αυτές, όμως, οι ρυθμίσεις, θα δώσουν νέες ευκαιρίες για την εργασία των γυναικών. Και βεβαίως, άλλες θα είναι οι πολιτικές για τις άνεργες γυναίκες απόφοιτες δημοτικού, πάνω των 45 ετών, που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη, και άλλες για τις γυναίκες 30 ετών που ζουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
- Τρίτον. Δια βίου μάθηση. Απ' τη μια μεριά έχουμε νέους που ψάχνουν για δουλειά, που δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά απ' την άλλη μεριά έχουμε κενές θέσεις εργασίας για τις οποίες ζητούν εργαζόμενους οι επιχειρήσεις. Αυτή η αντίφαση λέγεται διαρθρωτική ανεργία, και αντιμετωπίζεται μέσα από την εκπαίδευση, μέσα από την κατάρτιση, μέσα από τις νέες γνώσεις.
Σε ότι αφορά την ανεργία των γυναικών, όπως και το θέμα της ανεργίας γενικότερα, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι η αύξηση της ανεργίας, και τίποτα παραπέρα. Δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία με καθυστέρηση στα δημόσια οικονομικά, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία με τη δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία χωρίς επενδύσεις στην Περιφέρεια. Με όλες αυτές τις περικοπές, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία, και με την αγορά να φυτοζωεί και να φθίνει..
- Τέταρτο, πολύ βασικό στοιχείο είναι ο τομέας της υποδομής, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Ολοήμερων Σχολείων. Αυτά πρέπει να ενισχυθούν και να μην είναι η οικογένεια που αντικαθιστά το υπολειμματικό κράτος πρόνοιας.

Για να γίνει, βεβαίως, η γυναίκα πραγματικός ήρωας της καθημερινής μας ζωής, για να φτιάξουμε την άμεση δημοκρατία και τη συμμετοχική κοινωνία, έχουμε ακόμα πολύ αγώνα.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 28/1/2008, 15:37

Ενω συμφωνώ με όλο το κείμενό σου στο συμπέρασμα δεν καταλαβαίνω γιατί η γυναίκα πρέπει να γίνει "πραγματικός ήρωας της καθημερινής μας ζωής, "
Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες θέλουν να γίνουν ήρωες...μάλλον να πάψουν να είναι ήρωες θέλουμε και να τους αποδοθεί ισοτιμία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Εγώ έτσι το βλέπω. Ο ήρωας είναι μια κατασκευή που δεν με εκφράζει όσα ηρωικά κι αν κάνω άθελά μου...

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  divaynne Την / Το 28/1/2008, 15:56

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις που διαβάζω και για τις θέσεις εργασίας.Χρειάζεται να καλυφθούν με άτομα καταρτισμένα για την συγκεκριμένη αυτή δουλειά.Η ανεργία δε μειώνεται μόνο με αύξηση θέσεων εργασίας γιατί εξαιτίας της ελλιπούς κατάρτισης πολλές μένουν άδειες.Είδαμε σε άλλη θεματική για το θέμα του νοσοκομειακού προσωπικού και τους χειριστες μηχανημάτων.Είναι σαν ένα ντόμινο αφού με την απουσία χειριστών πχ παλιώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων και συνεπώς έχει αντίκτυπο στους ασθενείς δηλαδή τους πολίτες.Όσον αφορά τις γυναίκες συμφωνώ οτι δεν περιμένουν να τις αντιμετωπίζουν σαν ηρωίδες αλλά όχι και απόλυτα ισάξια από τη άποψη οτι έχουν κάποιες αντικειμενικές υποχρεώσεις που δεν προγραμματίζονται και δεν μπαίνουν ανάμεσα στα στενά πλαίσια των σημερινών ωραρίων.Παρολαυτά η επιλογή ενός πιο ευέλικτου ωραρίου πρέπει να είναι δικαίωμα όλων rabbit
avatar
divaynne

Αριθμός μηνυμάτων : 21
Ηλικία : 36
Location : Larissa City
Registration date : 13/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://divaynne.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 28/1/2008, 16:13

Φίλη tractactus, η διατύπωση αυτή δεν συνιστά ούτε τιμητική διάκριση, ούτε εισάγει διαχωριστικές γραμμές. Η διατύπωση, δεν εισάγει από την ανάποδη κάποια υποτιμητική χροιά, απλά συγκεράζει όσα προαναφέρονται για το δικαιώμα της γυναίκας στην εργασία στα σημεία 1 και 2. Η αναγνώριση υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και στη καθημερινότητα μας είναι ορατή όσο θα έπρεπε... μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Το αν κανείς νιώθει ήρωας είναι κάτι που το νιώθει μέσα του και το κρατάει για τον εαυτό του, δεν χρειάζονται μετάλλια και βραβεία, αλλά σεβασμός και αλληλεγγύη.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  lmpg Την / Το 15/2/2008, 22:45

Επειδή είμαι μητέρα και άνεργη, νομίζω ότι μπορώ να πω και εγώ τη γνώμη μου. Είναι σκληρή η καθημερινότητα, αυτή που σε αναγκάζει να μη μπορείς να δουλέψεις γιατί:
1. δεν έχεις που να αφήσεις τα παιδιά σου - δημόσιοι σταθμοί, νηπιαγωγεία γιοκ.
2. ιδιωτικοί σταθμοί - ποιος να βρει τόσα χρήματα;
3. κανείς δεν σε προσλαμβάνει με δύο ή περισσότερα παιδιά.
4. δεν υπάρχουν δουλειές (θυμηθείτε το "δουλειές - δουλειές" του Κ.Κ.
5. αν βρεις, σε παίρνουν μόνο part-time ή ανασφάλιστη.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Κατ' αρχήν αναρωτιέσαι για τις επιλογές σου. Θέλεις να φύγεις μετανάστης για να βρουν μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία τουλάχιστον τα παιδιά σου και εσύ μια αξιοπρεπή εργασία (πόσο μάλλον αν έχεις και μερικά πτυχία και διπλώματα για τα οποία εκοπίασες). Υπ' αυτό το πρίσμα και μόνο οι γυναίκες είναι ηρωίδες.

Όμως, δεν θέλω να είμαι τέτοια ηρωίδα. Προτιμώ να ζω με αξιοπρέπεια μαζί με την οικογένειά μου και να μη στηρίζομαι στις ορέξεις μερικών που όποτε τους αρέσει μου πετούν στα μούτρα ένα ξεροκόμματο για λόγους ψηφοθηρικούς. Απαιτώ τον σεβασμό και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Έχω αρκετές αμφιβολίες αν μπορεί αυτό να γίνει στην Ελλάδα. Ακόμη μέσα μου ελπίζω, αλλά μάλλον εις μάτην.

lmpg

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ηλικία : 47
Location : Athina
Registration date : 15/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 2

Δημοσίευση  divaynne Την / Το 25/2/2008, 13:12

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά για το αν υπάρχουν ή όχι νηπιαγωγεία αλλά μπορώ να πω με σιγουριά οτι και αν υπάρχουν δεν ξέρουμε για την ποιότητά τους και αν υπάρχει επαρκές προσωπικό και έχει έστω και μια ιδέα του πως να κάνει τη δουλειά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε απο εκπομπές τι ακριβώς γινεται εκεί μέσα μια που βλέπουμε να υπάρχει μέχρι και καθεστώς τυρρανίας αφού υπάρχουν κάποιοι άχρηστοι που θεωρούν οτι μπορούν και κάνουν επίδειξη δύναμης και επιβολής στα παιδιά (αφού στην τελική μόνο αυτό μπορούν) ή βγάζουν πάνω τους την απογοήτευση και το μίσος για τη δουλειά τους που δεν υφίσταται σαν δικαιολογία για κανέναν.Αυτό το πράγμα δεν νομίζω πραγματικά να υπήρχε στο παρελθόν όλοι περάσαμε απο νηπιαγωγεία και εγώ με γονείς εκπαιδευτικούς μια χαρά ήμουν στο νηπιαγωγείο, κάτι έχει γίνει γενικότερα στα τελευταία χρόνια ,μια η απογοήτευση, μία το οικονομικό που κανείς δεν τα βγάζει πέρα, και όλα αυτά που συσσωρεύονται έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου στον κόσμο υπάρχει μια κακία παντού, και πλέον ο γνώμονάς του είναι "πως να προσφέρω λιγότερα και να παίρνω περισσότερα, πως να ξεγελάσω, πως να μην κάνω τη δουλειά μου γιατί δε μου αρέσει και αφου δε με πληρώνουν αρκετά τι με νοιάζει" πραγματικά πιστεύω πως αυτή η συμπεριφορά είναι άμεσο αποτέλεσα την ποιότητας στην εργασία, χωρίς να το γενικεύω, φαντάζομαι υπάρχουν άνθρωποι ακόμα με συνείδηση που κάνουν καλά τη τη δουλειά τους... Suspect
avatar
divaynne

Αριθμός μηνυμάτων : 21
Ηλικία : 36
Location : Larissa City
Registration date : 13/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://divaynne.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης